Welkom bij Podologie Eeckhout

Waarom podologie volgen?

Typische klachten

Via een uitgebreid podologisch onderzoek  wordt op zoek gegaan naar de oorzaak van uw klachten. Onderstaand vindt u enkele klachten waarvoor u bij een podoloog terecht kan.

Fasciitis plantaris

Fasciitis plantaris:

Deze aandoening bevindt zich aan de voetzool. De fascia plantaris is een peesblad dat van de onderzijde van het hielbeen naar de tenen toe loopt. Het peesblad biedt steun aan de volledige voet. Bij fasciitis plantaris is er sprake van ontsteking van het peesblad. Hierbij wordt pijn ter hoogte van de hiel ervaren.

Klachten ontstaan voornamelijk bij langdurig staan, stappen of lopen. Deze klachten komen zowel voor bij mensen met platvoeten als mensen met holvoeten. Bij platvoeten is de fascia plantaris reeds meer op rek gebracht. Door het doorzakken van de middenvoet tijdens het stappen wordt het peesblad nog meer op rek gebracht, wat klachten geeft als gevolg. Bij holvoeten is de schokbreking in het enkelgewricht niet optimaal. De peesplaat vangt de schokken op en moet bijna de volledige impactkrachten verwerken.

Symptomen:

  • Pijn aan de onderzijde van de voet (hielregio)
  • Drukpijn
  • Pijn tijdens langdurig staan, stappen of lopen
  • Startpijn of startstijfheid (in de ochtend of na een rustperiode)

Hielspoor

Hielspoor:

Hielspoor bevindt zich ter hoogte van de voetzool.  Er is sprake van een verkalking van de aanhechting van het peesblad (fascia plantaris) aan de hiel. Een mogelijke oorzaak van hielspoor zijn de grote trekkrachten op de aanhechting van het peesblad. Hierdoor ontstaan micro-scheurtjes in de fascia plantaris. Vervolgens gaat het lichaam, als reactie hierop, extra botweefsel aanmaken ter versteviging van het peesblad. Dit kan echter tot pijnklachten leiden ter hoogte van de hiel. Vaak wordt hielspoor verward met fasciitis plantaris omwille van het gelijkaardige klachtenpatroon.

Symptomen:

  • Stekende pijn tijdens het stappen
  • Startpijn of startstijfheid

Metatarsalgie

Metatarsalgie:

Metatarsalgie is een verzamelnaam voor klachten aan de onderzijde van de voorvoet. Hierbij is er sprake van overbelasting aan de onderzijde van de middenvoetsbeentjes. De klachten komen voornamelijk tot uiting tijdens het staan of lopen. Omwille van overdruk kunnen omliggende weefsels ontsteken en pijnklachten uitlokken. Soms is er onder de voorvoet eelt aanwezig, wat voor druktoename zorgt. Hieruit kan een likdoorn of eksteroog ontstaan.

Metatarsalgie kan verschillende oorzaken hebben. Het vetkussentje onder de voorvoet kan dunner worden, waardoor een verhoogde druk ontstaat op de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Hierbij spelen schoenen met hakken een belangrijke rol. Hoe hoger de hak, hoe hoger de druk op de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Een verminderde belastbaarheid van een of meerdere kopjes, al dan niet in combinatie met een niet-optimale drukverdeling door het lengtegewelf naar de voorvoet toe, kan voor overbelasting zorgen.

Symptomen:

  • Pijn aan de onderzijde van de voorvoet
  • Pijn tijdens lopen of staan
  • Eelt/likdoorns onder de voorvoet in combinatie met pijn

Morton neuralgie

Morton neuralgie:

Bij een Morton neuroom is er sprake van een zenuwinklemming (neuroom) tussen twee middenvoetsbeentjes. Vaak zijn deze klachten waarneembaar of te provoceren tussen de derde en de vierde teen. Dit kan een brandend of tintelend gevoel geven dat uitstraalt naar de tenen toe. Zenuwirritatie is de oorzaak van de klachten. Ook het voettype speelt hierbij een rol. Bij mensen met een holle voet komt deze aandoening vaker voor, doordat een hogere druk ontstaat op de voorvoet en deze zo meer geneigd is om door te zakken. Als gevolg hiervan worden de tussenruimtes tussen de middenvoetsbeentjes kleiner, waardoor de zenuw gekneld komt te zitten. Bovendien kan slecht aangepast schoeisel, zoals te smalle schoenen of schoenen met een hak, de klachten uitlokken of verergeren. Morton neuralgie komt vaker voor bij vrouwen als bij mannen.

Symptomen:

  • Pijn tussen de derde en vierde teen
  • Brandend of tintelend gevoel
  • Uitstraling naar de tenen toe is mogelijk
  • Pijn bij het dragen van te smalle schoenen

Peesontsteking of tendinopathie

Peesontsteking of tendinopathie:

Aan het uiteinde van de spieren bevinden zich pezen. Deze zorgen voor de aanhechting van spieren aan het bot. Wanneer een pees ontsteekt, spreekt men van een tendinopathie. Een peesontsteking is vaak te wijten aan overbelasting. Door overbelasting wordt de pees te veel geprikkeld. Overprikkeling ontstaat voornamelijk bij plotse toename van de sportactiviteiten of plotse toename in intensiteit van het sporten. Verandering van een zittend naar een staand beroep kan overbelasting veroorzaken. Ook standsafwijkingen of een beenlengteverschil kunnen een rol spelen in het ontstaan van peesontstekingen. Een peesontsteking veroorzaakt voornamelijk pijn en irritatie. Lokaal kan er lichte zwelling ontstaan en de pees kan warm aanvoelen. Gebruikelijk wordt de pijn uitgelokt bij beweging en de aanwezigheid van stijfheid is mogelijk.

Symptomen:

  • Pijn in specifieke bewegingsrichtingen
  • Drukpijn
  • Lokale zwelling
  • Mogelijks stijfheid aanwezig

Regel een afspraak

Klik hieronder om een afspraak in de plannen in de podologie in Oosterzele.

Afspraak boeken